Els actes que han anat "fent memòria"

El projecte «Els camins de la Memòria» és fruit i hereu de multitud d’esforços previs. Així, en els darrers anys han estat moltes les iniciatives dutes a terme en el sentit de recuperar la memòria històrica de la nostra ciutat. Seguidament en citem algunes de les més significatives:

2022

• Inauguració del Memorial a les víctimes del Franquisme en el Cementeri d’Oliva. L’acte va comptar amb la presència del Diputat delegat d’Històrica de la Diputació de València Ramiro Rivera, i del Director General de Qualitat Democràtica, Responsabilitat Social i Foment de l’Autogovern; amb la col·laboració de l’Associació de Represaliats del Franquisme d’Oliva (ARFO); i l’assistència de familiars de les víctimes i població en general.
• Programació del cicle anual “A Oliva, Fent Memòria”

◦ Ofrena floral a les víctimes del franquisme i lectura de manifest en el Cementeri Municipal d’Oliva.
◦ Exposició “Víctimes valencianes del nazisme”
◦ Visionat de la pel·lícula “La maleta de Mauthausen” i taula redona.
◦ Ubicació, al pati de la Casa de la Cultura d’Oliva, de plaques commemoratives de veïns d’Oliva víctimes dels camps de concentració nazi
◦ Representació teatral “Presoners” a l’Elca amb la col·laboració de la Fundació Francisco Brines.

2021

• Programació del cicle anual “A l’abril Fem Memòria” ajornada per la crisi sanitària COVID19.

◦ Exposició “Estructures de defensa de la mediterrània” de la universitat d’Alacant.
◦ Jornades republicanes de la Safor, amb l’Associació Republicana de la Safor.

• Reconeixement en el Ple Municipal de les llistes de víctimes amb mort violenta derivades de la Guerra Civil i la Dictadura.
• Construcció d’un memorial en commemoració a la víctimes del franquisme, en el Cementeri Municipal.

2020

• Adhesió de l’Ajuntament d’Oliva a la Xarxa de Memòria Històrica de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies.
• Col·laboració amb els centres educatius de secundària d’Oliva, en un projecte d’educació per objectius.

◦ Missions per la memòria.
◦ Ruta guiada en el Cementeri de Paterna.
◦ Projecció del Documental “Els Camins de la Memòria” al Cinema Olímpia d’Oliva, per als alumnes dels últims cursos de l’institut.

• Col·laboració de l’Ajuntament en la creació de l’Associació de Familiars del Franquisme a Oliva (ARFO), que agrupa a tots els familiars de víctimes del Franquisme d’Oliva, compromesos amb la causa independentment a la Fossa en la qual estiguen enterrats els seus familiars.
• Presentació del llibre “Violència política contra les dones, el cas de la privació de llibertat en la província de valència 1936-1978”. Amb el simpòsium de la professora d’història Emi Girau, que com a experta local es va centrar en els 13 casos d’Oliva.

2019

• Organització de jornades sobre Memòria Històrica
• Col·laboració amb l’Associació de Familliars de les Víctimes del Franquisme de la Fossa 115 de Paterna, on hi ha enterrats 17 veïns d’Oliva. Cal destacar que un d’ells va ser alcalde d’Oliva i també que es troba el cos d’una dona.
• Col·laboració amb l’Associació de Familiars de les Víctimes del Franquisme de la Fossa Comuna 100 de Paterna, on hi ha enterrats 5 olivers.

2018

• Projecció en el Teatre Olímpia del documental «Testimonis d’un temps maleït”.
• Recepció, a l’Ajuntament, del milicià i brigadista internacional José Almudéver.
• Inauguració, en el Museu Etnològic, de l’exposició itinerant «No tindrà pau després de la guerra».

2018-05-02

S’inaugura, al Museu Etnològic, l’exposició itinerant “No tindreu pau després de la guerra”, realitzada per l’Aula d’Història i Memòria Democràtica de la Universitat de València i finançada per l’Àrea de Memòria Històrica de la Diputació de València.

2018-04-27

Es projecta, al Teatre Olímpia, del documental “Els camins de la Memòria”, una producció de l’Ajuntament d’Oliva (delegació de Cultura) realitzada per Bon dia Comunicació SL.

2018-04-18

Recepció, a l’Ajuntament, del milicià i brigadista internacional Josep Almudéver (fill de pares valencians, nascut a Marsella en 1919). Pel matí, xerrada seua als alumnes de Batxillerat dels instituts Gabriel Ciscar i Gregori Maians. I, a les 20:00 h.,  una conferència seua a la Biblioteca de l’Envic.

2018-04-13

Es projecta, al Teatre Olímpia, el documental “Testigos de un tiempo maldito” del realitzador Javi Larrauri. Acte organitzat per l’Associació Progrés i Solidaritat d’Oliva.

2017-08-05

Al Saló de Plens de l’Ajuntament: recollida de mostres d’ADN dels familiars de víctimes afusellades i enterrades a les fosses comunes dels cementeris de Paterna, Gandia o Sueca.

2017-07-01

Visita d’un autobús d’olivers i oliveres a les fosses comunes del Cementeri de Paterna (on hi ha enterrades 47 persones d’Oliva, segons la relació d’afusellats publicada per l’historiador Vicent Gabarda). Entre els assistents a la visita: familiars dels represaliats, investigadors i persones interessades en la qüestió de les víctimes de la repressió franquista. Durant la visita fa de guia l’arqueòleg Miguel Mezquida, Director de l’Associació Científica ArqueoAntro, responsable de les excavacions que s’estan duent a terme en eixe moment.

2017-05-25

El Ple de la Corporació aprova, sense cap vot en contra, una moció proposant l’impuls de la Llei 52/2007 de memòria històrica pel que fa a la identificació i adequada restitució de les víctimes mortals a què fa referència. A més del compromís municipal de facilitar als descendents directes de les víctimes que així ho sol·liciten les activitats d’indagació, localització i identificació de les persones desaparegudes violentament durant la Guerra Civil o la repressió política posterior, i dur a terme les tasques necessàries per tal de facilitar la identificació de les persones de la nostra ciutat que han estat víctimes mortals de persecució o violència, per raons polítiques, ideològiques, o de creença religiosa, durant la Guerra Civil i la Dictadura.

Igualment s’adoptava el compromís de finançar la implementació d’un espai adequat del cementeri municipal (placa i hipogeu o nínxol) per contenir les restes d’aquelles víctimes que no hagen estat prèviament sol·licitades per les respectives famílies, així com també les despeses que pogueren derivar-se dels seus possibles trasllats fins a la nostra ciutat. I constituir una base de dades municipal de persones i/o entitats interessades en els referits treballs d’investigació, excavació, exhumació i identificació de les restes de víctimes mortals de persecució o violència.

La moció, a més plantejava donar suport a la tramitació del Projecte de Llei de Memòria Històrica i per a la Convivència de la Comunitat Valenciana, en tramitació en aquell moment. I l’adhesió de l’Ajuntament d’Oliva a la Xarxa de Municipis per la posada en valor de la Memòria Històrica, creada per la Federació Valenciana de Municipis i Províncies.

2017-05-11

Es projecta, a la biblioteca de l’Envic, el documental «Les mamàs belgues» del realitzador SvenTuytens, sobre les infermeres que van atendre a soldats republicans en l’Hospital Militar d’Ontinyent durant la Guerra Civil.

2017-05-05

S’inaugura, al Museu Etnològic, l’exposició “Estètica Republicana a València. Innovacions i pervivències (1931-1939)”, versió itinerant de la ‘Modernitat Republicana’ del MuVIM.

2017-04-28

Es presenta, a la Biblioteca de l’Envic, el llibre de Josep Sanchis Costa Oliva en plena Guerra Civil (1936-1939). Actitudes y actuaciones, publicat per l’Editorial Tívoli.

2017-04-26

Es presenta, al saló de plens, el Projecte de Llei de Memòria Històrica i per a la Convivència de la Comunitat Valenciana. A càrrec del Director General de Reformes Democràtiques, José García Añón.

2017-04-23

S’inaugura, al Centre Cívic i Cultural de Bonrepòs i Mirambell (Horta de Nord de València), l’exposició «Solidaritat a Oliva 1936-1939».

2017-02

S’exposa al MAGa de Gandia l’exposició «Solidaritat a Oliva 1936-1939», com a activitat dins de les jornades de memòria històrica.

2016-12-28

Es presenta, a la sala superior de la Casa de Mayans, el número 14 de la revista d’investigació Cabdells de l’Associació Cultural Centelles i Riusech. Dins la qual hi ha l’article “Paisatges de guerra: La guerra civil i la postguerra a Oliva”.

2016-11

L’exposició «Solidaritat a Oliva 1936-1939» s’exposa al hall de la Facultat de Magisteri de València.

2016-10-10

L’exposició «Solidaritat a Oliva 1936-1939» s’inaugura a la Universitat d’Oslo, gràcies a un acord entre l’Ajuntament d’Oliva, el CEIC Alfons el Vell i l’ambaixada espanyola a Noruega. Juntament amb ‘Solidaritat’ s’hi exposava una selecció de quadres de l’artista alcoià Antoni Miró, de la sèrie de pintures sobre l’Hospital Sueco-Noruec d’Alcoi durant la Guerra Civil.

2016-08-25

L’alcalde d’Oliva, David González, acompanyat de l’historiador oliver, Joan Ramon Morell, reben la visita dels familiars de la mestra Carmen Valero (el seu fill, Jose Luis Fiol Valero, i el seu nebot, Santiago Castillo), amb motiu de la col·locació del panell commemoratiu a planta baixa de l’Ajuntament, l’antiga seu de l’Escola de Xiquetes núm. 1, on Carmen va ser mestra titular entre 1923 i 1939.

2015-04-14

Dins l’acte que anualment organitza l’Associació Progrés i Solidaritat d’Oliva, es van homenatjar les tombes dels germans Fernando i Vicent Peris Morell, mestres significats d’època republicana.

2015-03-25

S’inaugura, a la sala d’exposicions temporals del Museu Etnològic, l’exposició itinerant “Entre España y Rusia. Recuperando la historia de los niños de la guerra”. Una mostra que commemora l’experiència dels xiquets de la guerra civil espanyola, com alguns d’Oliva, que van ser evacuats a l’URSS.

2014-04-12

Es projecta, al Teatre Olímpia, el documental «Las maestras de la República». Acte organitzat per l’Associació Progrés i Solidaritat d’Oliva.

2012-04-26

El Ple de l’Ajuntament, per unanimitat, acorda retolar amb el nom de “Noruega” una via pública de la localitat. Iniciativa proposada per l’investigador Joan Ramon Morell.

2012-02-21

Es presenta, a la Biblioteca Tamarit, el número 10 de la revista d’investigació Cabdells de l’Associació Cultural Centelles i Riusech. Dins la qual hi ha l’article “L’Ajuntament en Guerra (1936-1939)».

2012-02-17

Es presenta, al Museu Etnològic d’Oliva, el llibre-catàleg «Solidaritat a Oliva 1936-1939», de Joan Ramon Morell Gregori.

2011-12-16

S’inaugura, a les sales del Museu Etnològic, l’exposició «Solidaritat a Oliva, 1936-1939», comissionada per Joan R. Morell Gregori, i fruit d’un conveni entre el CEIC Alfons el Vell i l’Ajuntament d’Oliva. Amb assistència de xiquets colons i familiars descendents del mestre director i del metge de l’Hospital Infantil, així com del cònsol de Noruega a Benidorm, Jan ArildNilsen. Posteriorment, aquesta exposició va itinerar a ciutats com l’Alfàs del Pi, Pedreguer i València.

2010-02-26

Es presenta, a la Biblioteca Tamarit, el número 7 de la revista d’investigació Cabdells de l’Associació Cultural Centelles i Riusech. Dins la qual hi ha l’article “Els ‘xiquets de Rússia’ d’Oliva”.

2009-04-17

S’inaugura, al Centro Olivense, l’exposició «Víctimes del Franquisme: Lluita per la llibertat». Acte organitzat per l’Associació Progrés i Solidaritat.

2009-03-06

S’inaugura, a les sales del Museu Etnològic, l’exposició “Paisatges de guerra”, organitzada pel grup compost per: Barreres Martínez, V., Estruch Santacatalina, V., Girau Mestre, V., Malonda Mestre, V., Mayans i Peiró, V., Miñana Escrivà, X., Moll Torres, P., Morell Gregori, J.R., Peiró Bertomeu, P., Sendra i Molió, J.

2006-10-21

S’inaugura, al Cementeri d’Oliva, del monument erigit per l’Associació Progrés i Solidaritat a les víctimes de la guerra civil i la repressió franquista. Des de llavors, cada any, al voltant del 14 d’abril, aquesta Associació organitza un acte commemoratiu davant dit monument.